Historic Howell School Renovation & Adaptive Reuse

DOTHAN, AL - Studio 8 Design is providing comprehensive architectural services for the renovation and adaptive reuse of the Historic Howell School. The project is a collaboration between Studio 8 and Donofro Architects. The building, listed in the National Register of Historic Places, is a two-story brick building which was constructed between 1901 to 1902 and served as a grammar school for many years.

The interior layout of the building was significantly altered during the 1940s for use as an industrial plant. An addition was constructed along the front of the building in 1965, and remains in place today. The project involves the removal of the 1965 industrial addition, which currently blocks the historic front entry, and renovation of the existing historic structure to accommodate multi-family housing (22 apartments). A second building will be constructed adjacent to the original historic structure and will be tied to the building through sidewalks, landscaping and hardscapes. The adjacent building will house 23 new apartment units. The project will provide a total of 55 senior apartment units.

The renovation and new construction are being completed to meet all reviews and design requirements provided by the National Park Service (National Register of Historic Places).

Rendering of Historic Howell School Renovation and Adaptive Reuse

Rendering of Historic Howell School Renovation and Adaptive Reuse

Concept Elevation

Concept Elevation

Original School Built in the early 1900s

Original School Built in the early 1900s